Over mij

Over mij

Alles heeft een verhaal. In de trein door de weilanden realiseer ik me hoe tientallen verhalen langs me heen schieten als een passerende trein voorbij raast. Of hoe in een drukke winkelstraat op een zonnige dag vele verhalen oplichten. Elk pluisje, elk graantje komt ergens vandaan en gaat ergens naartoe. En het bestaat altijd in relatie tot iets anders. Het pluisje tot de trui tot de huid waar deze tegenaan schuurt.

Ook mijn illustraties komen zo tot stand. Ze vertellen een verhaal. Mijn verhaal, het verhaal van jou en hun eigen verhaal. Vaak is er een dialoog gaande in mijn illustraties en vormen zo opzichzelfstaande verhalen. Soms spreekt de illustratie direct met jou.

Verhalen zijn mijn grootste inspiratiebron. Om die reden heb ik de onderzoeksmaster Literary Studies: Literature in the Modern Age gestudeerd. Ik specialiseerde mij daarbij in postkoloniale theorie. Dat klinkt nogal abstract, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Want ik specialiseerde mij in hoe minderheden in de hedendaagse maatschappij middels teksten hun verhaal kunnen vertellen. Dat is een voelbaar thema, vooral voor diegenen die hun stem zo graag willen laten horen en daar geen ruimte voor hebben. Zo heb ik mijn mastersciptie geschreven over weblogs als platform voor interculturele dialoog. Want de dialoog is de belangrijkste manier om een verhaal over te brengen. Of dat nou via een weblog is, een verhalenverteller, een boek, een schilderij of een film, alles is een dialoog tussen de verteller en de toeschouwer. Een verhaal bestaat pas als er iemand is die het verhaal absorbeert. Deze toeschouwer, jij en ik, wij doen allemaal iets eigens met het verhaal. We vervormen het in ons hoofd, we reageren door te lachen of te huilen, door het af te keuren of te omhelzen. Hierdoor is een verhaal altijd een dialoog.

Ook beelden vertellen verhalen

Wat mij in het bijzonder interesseert, is hoe verhalen worden verteld door beelden. Illustraties zijn mijn manier om verhalen te vertellen. Soms doen zij dit samen met tekst en vullen zij elkaar aan, alsof ze je samen op schoot nemen. Soms is één beeld genoeg. Om die reden ben ik wederom de schoolbanken ingedoken. Ik studeer nu aan de Luca School of Arts in Brussel, waar ik de opleiding Beeldverhaal volg.

Om beter te leren illustreren, heb ik veel geëxperimenteerd met verschillende materialen. Door het gebruik van bijvoorbeeld acryl, pastel, ecoline, oostindische inkt en grafische technieken zoals etsen en hoogdruk ben ik op zoek naar de juiste vormen. Verschillende instanties helpen mij bij dat proces, waaronder de Grafische Werkplaats in Den Haag en natuurlijk Luca School of Arts. Daarnaast zoek ik soms ook andere manieren om een verhaal te vangen. Dat doe ik bijvoorbeeld door fotografie en muziek. Dit helpt mij om andere invalshoeken te krijgen.

Wat kan ik voor jou doen?

Ik maak zowel vrij werk als werk in opdracht. Neus gerust eens rond in mijn portfolio. Zo heb ik trouwkaarten en geboortekaarten ontworpen en maak ik illustraties op verzoek. Daarnaast ontwerp ik ook logo’s. Als je het leuk vindt om hier een keer met me over in gesprek te gaan, dan kun je altijd een mailtje sturen. Dan hebben we het ook over de eventuele kosten. Elk project is namelijk anders, waardoor ik geen vaste tarieven hanteer. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een logo tussen de €250 en € 500 kost.

 

Foto’s met dank aan © Top Floor Pic